Blachy aluminiowe
Budownictwo – informacje oraz porady

Architektura i nowoczesne budownictwo – C & E House / Equipo Olivares Arquitectos

Posted in Uncategorized  by admin
November 2nd, 2018

Lluís Casals Architekci: Equipo Olivares Arquitectos Lokalizacja: Santa Cruz de Tenerife, Wyspy Kanaryjskie, Hiszpania Design Team: Javier Pérez-Alcalde Schwartz Zdjęcia: Lluís Casals + 18 Dom został zaprojektowany z uwzględnieniem następujących aspektów: Adaptacja objętości do obu podziałów ściany.
Przepisy pozwalają na trzy piętra, więc dom jest wyższy niż inne okolice.
Dlatego najwyższe piętro jest cofnięte (pozwalając, by światło słoneczne wpadło do domu przez światło reflektora) i zdecydowaliśmy o wysokości budynku, dostosowując go do domu po lewej stronie, podczas gdy ściana dzieląca po prawej stronie jest kontynuacją elewacja odpowiadająca mniejszej wysokości domu po prawej stronie.
.
Lluís Casals Znikający punkt.
Mamy do czynienia z wąską uliczką z najlepszą perspektywą zwróconą w stronę pobliskich gór, a dom jest skierowany na jej wewnętrzne światło i widziany tylko przez szklaną urnę od strony południowo-wschodniej.
.
Lluís Casals Light.
W związku z tym dom spogląda w głąb wnętrza i chce wyprzedzić głęboką fabułę, dlatego jego sekcja jest zorganizowana tak, aby naturalne światło przechodziło do pomieszczeń wewnętrznych.
Dzięki wentylatorom i szklanym cegłom słońce wchodzi szeroko do łazienek i pomieszczeń ogólnodostępnych, a szkło umieszczone w frontach i poręczach wewnętrznych przyczynia się do jego rozproszenia.
.
Elastyczność Lluís Casals.
Chcieliśmy, aby dom był dostosowywany: do klimatu w Santa Cruz (salon i kuchnia-jadalnia są połączone przez centralny dziedziniec dzięki niektórym szklanym strukturom składanym, przez większość roku staje się tylko jedną przestrzenią); do różnych sposobów życia (sypialnia jest otwarta, aby całkowicie zintegrować się ze schodami i korytarzem); do znanych możliwości (garaż jest także placem zabaw); do starszych lub ruchów (dom ma także windę); do użytku mieszanego (biblioteka, która idzie ścieżką, meble zaprojektowane do tego celu).
.
Lluís Casals Vegetation.
Od strony dłoni w elewacji pomaga kompozycja do wewnętrznych ścian dziedzińców (które są pokryte siatką rombową, przez którą wspinają się pnącza) roślinność zdecydowanie przyczynia się do istoty tego domu.
.
Plan drugiego piętra Lluísa 01
[więcej w: bramy garażowe tarnów, dom w tymianku blog, zbiorniki buforowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: bramy garażowe tarnów dom w tymianku blog zbiorniki buforowe