Blachy aluminiowe
Budownictwo – informacje oraz porady

Budownictwo i architektura : Zwycięzca pierwszej nagrody dla Teatru w Tetowie, Macedonii / Besian Mehmeti, Betim Zeqiri, Bekir Ademi i Nikoli Strezovski

Posted in Uncategorized  by admin
May 8th, 2018

Dzięki uprzejmości Besiana Mehmetiego, Betima Zeqiriego, Bekira Ademi i Nikoli Strezovskiego Zespół czterech architektów: Besian Mehmeti, Betim Zeqiri, Bekir Ademi i Nikola Strezowski zdobył pierwszą nagrodę w konkursie na teatr i bibliotekę w centrum Tetova w Macedonii.
W konkursie wezwano do zaprojektowania obu programów w jednym budynku.
Całkowita powierzchnia budynku dla zwycięskiego projektu wynosi 25 000 m2 i obejmuje 3 poziomy podziemne i została zaprojektowana w celu korelacji z miejskim rynkiem.
Więcej zdjęć i tekst po przerwie.
Besian Mehmeti, Betim Zeqiri, Bekir Ademi i Nikola Strezowski zaprojektowali zwycięski projekt, aby wyróżnić się z kontekstu środowiska budowlanego, programowo przyczyniając się do życia miasta i zespołu budynków w sąsiedztwie teatru i biblioteki.
Witryna ma.
Heterogeniczną warstwę.
budynków do różnych celów.
Architektura mieszanych zastosowań informuje witrynę o mieszanym przeznaczeniu i różnorodność osób, które przez nią przechodzą.
Dzięki uprzejmości Besiana Mehmetiego, Betima Zeqiriego, Bekira Ademi i Nikoli Strezovskiego Wielofunkcyjny budynek ma trzy funkcje: teatr, bibliotekę i przestrzeń dla działalności kulturalnej, edukacyjnej i komercyjnej.
Złożony charakter wymagań programowych pomógł w opracowaniu powstałego projektu, który jest rozprowadzany między warstwami warstwowymi i powiązanymi w ramach planu i sekcji, które dystrybuują funkcje i wykorzystują zmienność kontekstu witryny.
Dzięki Besianowi Mehmetiemu, Betimowi Zeqiriemu, Bekirowi Ademiemu i Nikoli Strezovskiemu Proces rzeźbienia danej masy wytworzył alternatywne zestawy programów publicznych, takich jak amfiteatr na wolnym powietrzu i plac, który jest gestem powitalnym dla odwiedzających i użytkowników placu miejskiego.
Projekt promuje interakcję obiekt-obiekt, która łączy funkcjonalność budynku z jego właściwościami gestu z społecznością.
Dzięki uprzejmości Besiana Mehmetiego, Betima Zeqiriego, Bekira Ademi i Nikoli Strezovskiego Dostęp do biblioteki i teatru jest możliwy przez główne wejście, łącząc scenę.
sceny i słowa.
z książki.
Pracownicy i pracownicy wchodzą przez osobne wejście wzdłuż obwodu.
Inne programy, takie jak kino, galeria i kawiarnia, są dostępne za pośrednictwem specjalnych nisz i działają niezależnie od teatru i biblioteki.
Wejście do podziemnego parkingu znajduje się w istniejącym centrum kulturalnym przylegającym do miejsca zawodów.
Połączenie między dwoma budynkami może być wykonane pod ziemią.
Dzięki uprzejmości Besiana Mehmetiego, Betima Zeqiriego, Bekira Ademi i Nikoli Strezovskiego Podwójna fasada otula budynek jak kurtynę i wytwarza dynamiczny rytm powtórzeń w różnych kierunkach.
Różnica w pionowych warstwach fasady tworzy różnorodne efekty świetlne i dodatkowo angażuje użytkowników budynku.
Kurtyna reguluje również mikroklimat i podtrzymuje energię cieplną wewnątrz.
Architekci postanowili przypisać funkcje programowe, porównując fasadę do krętej kurtyny sceny i przewracających się stron książki.
Dzięki uprzejmości Besiana Mehmetiego, Betima Zeqiriego, Bekira Ademi i Nikoli Strezovskiego
[więcej w: cięcie piłami linowymi, beton architektoniczny, blachy aluminiowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: beton architektoniczny blachy aluminiowe cięcie piłami linowymi