Blachy aluminiowe
Budownictwo – informacje oraz porady

Scieki piwowarskie

Posted in Uncategorized  by admin
March 11th, 2018

Ścieki piwowarskie zawierają drożdże oraz więcej cukrów niż ścieki miejskie, wskutek czego skłonne są do fermentacji kwaśnych. BZTs jest znaczne i wynosi 300 400 mg O2/1. Ścieki z przetwórni owocowych i warzywnych są trudne do ogólnego scharakteryzowania, ponieważ tego rodzaju fabryki przerabiają różne owoce i warzywa i pracują sezonowo. Są to brudne wody . spławiakowo-płuczkowe, z mycia aparatury, naczyń, zbiorników i podłóg oraz wody ż chłodzenia. Niekiedy do ścieków dostają się odrzucone zepsute owoce i warzywa, wytłoki i soki z owoców oraz warzyw. Zawartość zawiesin wynosi od 30 (szparagi) do 2200 (buraki czerwone) g/m3, a BZTs – od 100 do 5480 mg 02/l( przy czym z przerobu tych samych warzyw, uzyskuje się ścieki o skrajnych wartościach. Objętość ścieków wynosi 3-8 m3 na 1 t przerabianego surowca. Ogólna ilość ścieków w 1959 r. wynosiła około 8 000 000 m. Ścieki z drożdżowni (przerób melasy) należą do wyjątkowo skoncentrowanych i zawierają około 1500 g K20 oraz 500 g N ogólnego Vi 1 m. Dlatego ścieki te przed oczyszczeniem należy rozcieńczać, względnie mieszać ze ściekami bytowo-gospodarczymi. [przypisy: gięcie blach, cięcie blach, blachy aluminiowe anodowane ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blachy aluminiowe anodowane cięcie blach gięcie blach