Scieki z zakladów mleczrskich
Ścieki z zakładów mleczrskich ulegają rozkładowi w stosunkowo krótkim czasie. W przypadku niedostatecznego rozcieńczenia ze względu na wysokie BZTs i łatwe zakwaszenie a tym samym znaczną zawartość kwasów organicznych mogą być szkodliwe dla mikroflory i mikrofauny złóż zraszanych oraz roślin nawodnianych. Dlatego bardziej skoncentrowane ścieki z, mleczarni powinny być wykorzystywane jako pasza dla inwentarza, a to ze względu na zawartość cennych składników, m. in. cukru w serwatce. Jedynie ścieki z wtórnego, mycia naczyń, podłóg oraz ścieki z urządzeń chłodniczych należy kierować do nawodniania roślin. Ścieki z browarów i słodowni mają bardzo zmienny skład chemiczny, ponieważ praca browarów i słodowni nie jest pracą ciągłą, W ciągu doby, jak i w ciągu dłuższych okresów czasu, zarówno- objętość, jak i ich skład chemiczny zmieniają się znacznie. [przypisy: styropian współczynnik przewodzenia ciepła, skrzypiące panele, kalkulator przenikania ciepła ]